“Abstinentie” is NIET de enige mogelijkheid! (“Controle” als taboe…)

Hans West -integrative addiction coaching- (zie: PraatmetHans.nl)

Abstinentie is voor veel mensen met een verslaving een belangrijke stap in het herwinnen van controle over middelengebruik. Maar is het de enige weg naar ontwenning?
Wanneer we kijken naar de verslavingszorg dan zien we dat de overtuigingen rond de “12-step”-aanpak (the 13-step?) steeds meer de overhand krijgen. Abstinentie staat vrijwel altijd centraal om verslavingen “te overwinnen”.

Maar kan een verslaving wel worden “overwonnen”? En is abstinentie daarbij de enige weg?

Een taboe dat lijkt te bestaan in de verslavingszorg is “gecontroleerd gebruik”… Alleen het nastreven van abstinentie lijkt mogelijk te zijn, als je het aanbod ziet.
Zo veel mensen die helemaal geen zin hebben in abstinentie vinden hierdoor geen aansluiting in de zorg. Voor de mensen die een ander doel hebben dan abstinentie is weinig plek.

Het is ook vreemd dat men bij een chronische ziekte die een -in principe- onbelangrijke genotsmiddel ineens een hoge mate van ‘belangrijkheid’ mee geeft er zo wordt gehamerd op het “niet terugvallen”. Natuurlijk, die wil je ook voorkomen. Maar moet er niet veel meer nadruk op de dingen die eigeniljk belangrijk zijn? En moet er niet veel meer aandacht naar “wel weer opkrabbelen” in plaats van “niet uitglijden”?

In onze cultuur waarin gebruik van allerlei drugs (inclusief alcohol) eigenlijk ‘normaal’ is geworden, is het toch eigenlijk moeilijk vol te houden dat het doel van behandeling is, wat in onze cultuur inmiddels abnormaal is geworden.

Hans stelt dat het voor een aantal mensen met en beginnende verslaving wel degelijk mogelijk kan zijn om op een goede manier met hun aandoening om te gaan zonder dat er gelijk voor abstinentie moet worden gekozen.

Om dat beter te begrijpen zal Hans het hebben over het verschil tussen verslaving en afhankelijkheid en over de beperkte ideeën over ‘verslaving’ in onze maatschappij.

“Verslaving is inmiddels een term die zo breed is, waar zo veel onder valt, dat het eigenlijk niet werkbaar meer is…”

“Abstinentie” is NIET de enige mogelijkheid! (“Controle” als taboe…)

Hans West -integrative addiction coaching- (zie: PraatmetHans.nl) Abstinentie is voor veel mensen met een verslaving een belangrijke stap in het herwinnen van controle over middelengebruik. Maar is het de enige weg naar ontwenning? Wanneer we kijken naar de verslavingszorg dan zien we dat de overtuigingen rond de “12-step”-aanpak (the 13-step?) steeds meer de overhand krijgen. Abstinentie …

2018/03/24 | TabooTalks about Addiction | An Introduction into Integration

Learning about responsible drug use and addiction can be important for anyone. The main questions we’ll be asking ourselves this afternoon: How does addiction ‘operate’? What is the border between substance use and ‘abuse’? Can addiction be overwon? Can we simply put a halt to the uncontrollable? Why is the uncontrollable something shameful? zie het …

Taboo Talks: “Uneasy subjects made easy”

Taboo Talks: “Uneasy subjects made easy” TabooTalks are intimate public gatherings and workshops about the oppressed, the marginalized, the stigmatized, the non-binary; highlighting the potential of inquiry into: Treatment of mental health conditions and addiction away from the widely accepted and subsidized approach The virtuous aspects of drug use, psychedelics, and plant-medicine ‘Out of the …

Wat kunnen we voor ‘vanilla’ seks leren van BDSM en kink?

En natuurlijk doen we dit corona-compliant! Een interessante middag/avond met leuke en informatieve powerpoints en discussie. Met ruimte voor alle vragen die je (anoniem) wilt stellen! BDSM & Kink Er is een grote opleving aan informatie over seksualiteit de laatste tijd, Maar die is best vaak nogal ‘netjes’ gepresenteerd, met geslachtsdelen die ineens veel keuriger …


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: